Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012


ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΙΜΑΝΤΕΣ
(TRX,AIRFIT,RIP:60)
Αριστερά TRX,κέντρο Airfit και δεξιά RIP:60 

Εισαγωγή
Οι περισσότεροι ενήλικες πέρα από το τρέξιμο και το κολύμπι(αγωνίσματα ανοιχτού χώρου), γνωρίζουν και ασχολούνται επίσης με την προπόνηση που γίνεται στα γυμναστήρια με βάρη, με μηχανήματα δόνησης, με λάστιχα, μπάλες Pilates κ.α.! Στο εξωτερικό εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει να κερδίζει έδαφος η λειτουργική προπόνηση με ιμάντες. Στην Ελλάδα τα τελευταία περίπου 2-3 χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα. Οι πιο γνωστοί ιμάντες προπόνησης είναι το TRX,το Airfit και το RIP:60(συνδυασμός TRX-Airfit). Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα επικεντρωθούμε στις διαφορές των τριών αυτών οργάνων αλλά στην λειτουργική προπόνηση με ιμάντες στο σύνολό της μιας και τα τρία βασίζονται στην ίδια αρχή. Η συγκεκριμένη μέθοδος προπόνησης ξεκίνησε να χρησιμοποιείται κυρίως από το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό.



Προπόνηση σε στρατόπεδα 

Κατηγορία αθλούμενων
Το συγκεκριμένο είδος προπόνησης μπορεί να εκτελεστεί από τον αρχάριο έως τον πιο προχωρημένο, από τον ερασιτέχνη έως τον επαγγελματία και ως βασική προπόνηση ή συμπληρωματική. Ήδη χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές κολύμβησης, στίβου, ποδηλασίας, αλλά και ομαδικών αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Οφέλη, λειτουργία και πλεονεκτήματα
Η προπόνηση με ιμάντες κυρίως αναπτύσσει και βελτιώνει:
  • Την δύναμη
  • Την ισορροπία
  • Την ευλυγισία
  • Την ιδιοδεκτικότητα (η δυνατότητα του Κεντρικού Νευρικού συστήματος να συντονίζει όλα τα τμήματα του σώματος μας –μυς,τένοντες,συνδέσμους- για την επίτευξη ενός στόχου αρμονικά και αποδοτικά)
  • Την μυϊκή αντοχή
  • Τον μεταβολισμό (άρα μεγαλύτερη καύση λίπους)
  • Την πρόληψη μυοσκελετικών κακώσεων

Αυτά πετυχαίνονται ενεργοποιώντας ταυτόχρονα σε μία άσκηση πολλές μυϊκές ομάδες. Το σώμα μας σε μία άσκηση στην ουσία βρίσκεται στον αέρα και στηρίζεται αποκλειστικά στους ιμάντες οι οποίοι είναι ασταθείς, έτσι οι μύες μας ταυτόχρονα έχουν και σταθεροποιητικό ρόλο εκτός από τον κλασικό «ενεργητικό». Μπορείτε να φανταστείτε στο μυαλό σας του ιμάντες κάτι αντίστοιχο σαν τους κρίκους στην ενόργανη γυμναστική.

Κάποιος μπορεί να μας πει «Ωραία όλα αυτά αλλά στο γυμναστήριο ανεβάζω κιλά για επιβάρυνση κ.α., ενώ εδώ τι κάνω;»! Εδώ ΟΛΕΣ οι ασκήσεις ενός προπονητικού προγράμματος βασίζονται αποκλειστικά και ΜΟΝΟ στο βάρος του σώματος. Αλλάζοντας σε μια άσκηση την κλίση/γωνία του σώματος έχω κατακόρυφη αύξηση της επιβάρυνσης. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το εντελώς ασταθές περιβάλλον που δημιουργείται από τους ιμάντες, τότε το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό! Για παράδειγμα αν εκτελέσουμε πιέσεις στήθους στους ιμάντες τότε το σώμα μας πρέπει να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα μύες στο στήθος, στα χέρια, στους ώμους, στους κοιλιακούς και ραχιαίους. Και μιλάω σε πληθυντικό γιατί κάθε μυϊκή ομάδα πέρα από τους «μεγάλους» μύες που ενεργοποιούνται σε μία άσκηση (π.χ. μείζων θωρακικός) αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει και μύες μικρότερους που ούτε καν τους ξέρουν οι περισσότεροι αθλούμενοι ή δεν τους γυμνάζουν στην καθημερινότητα ή στα όργανα του γυμναστηρίου. Εδώ πρέπει να ξανατονίσω ότι αυτό οφείλεται στην αστάθεια που δημιουργείται από τους ιμάντες.


Η προπόνηση με ιμάντες μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Είτε σε επίπεδο personal training είτε στα γνωστά σε όλους μας ομαδικά προγράμματα (γκρουπ) και ο χρόνος προπόνησης μπορεί να είναι από 30 λεπτά έως 1 ώρα.

Ένα επίσης πολύ βασικό πλεονέκτημα της προπόνησης με ιμάντες είναι η φορητότητα του οργάνου, λόγω του μικρού του μεγέθους αλλά και το  ότι μπορεί να εκτελεστεί οπουδήποτε, είτε σε εξωτερικό χώρο είτε σε εσωτερικό (σπίτι, ξενοδοχείο, γυμναστήριο), αρκεί να υπάρχει ένα «ψηλό» σημείο για να το τοποθετήσετε.

 Επίλογος
Ο τελικός κριτής είστε εσείς. Όπως λέω σε όλους τους αθλούμενους που συναναστρέφομαι...μιλάτε με τον γυμναστή σας, εκτελείτε έστω και μια δοκιμαστική προπόνηση κι έπειτα αναλόγως αποφασίζετε για την μετέπειτα πορεία του προπονητικού σας προγράμματος για το αν θα εντάξετε την προπόνηση με ιμάντες σε αυτό ή όχι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Βασίλης Σαββάδης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου