Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΑΣΚΗΣΗ & ΓΥΝΑΙΚΑ (Α’ ΜΕΡΟΣ)


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μετά από πολύ καιρό επανέρχομαι με ένα άρθρο που αφορά τον περίπου μισό πληθυσμό του πλανήτη μας...τις γυναίκες! Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ζητήματα, απορίες, όπως θέλετε πείτε το, τα οποία απασχολούν όλες τις γυναίκες σε ότι έχει να κάνει με τον συνδυασμό της άσκησης και των διάφορων μεταβολών (π.χ. ορμονικές κ.α.) και όχι μόνο, που παρουσιάζει το γυναικείο σώμα. Τα τέσσερα πιο βασικά θέματα (που θα παρουσιάσω και αναλύσω σήμερα) που απασχολούν στην πλειοψηφία τις γυναίκες είναι:
  • Άσκηση και (αισθητικές) αλλαγές στο σώμα ανάλογα με το είδος άσκησης
  • Άσκηση και έμμηνος ρύση
  • Άσκηση και εγκυμοσύνη
  • Άσκηση και εμμηνόπαυση


Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να αναλυθούν σε λίγες γραμμές, αλλά θα προσπαθήσω σε δύο μέρη να βοηθήσω όποιον διαβάζει αυτό το άρθρο, να κατανοήσει τις σημαντικότερες πτυχές αυτού του θέματος.


ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ;
Έχω γράψει και παλιότερα ότι ο καθένας μας πρέπει να διαλέξει την άσκηση που του αρέσει και ταιριάζει στον ίδιο, είτε αυτή είναι το τρέξιμο, η κολύμβηση, το γυμναστήριο, η προπόνηση δόνησης, οι ιμάντες προπόνησης, το Flowin, το Bosu κ.α.! Το κάθε είδος προπόνησης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ή εστιάζει κάπου συγκεκριμένα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το καλύτερο είναι ένας συνδυασμός προπονήσεων μέσα σε ένα έτος για να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σωματικά αλλά και....ψυχολογικά! Από εκεί κι έπειτα ο σχεδιασμός της προπόνησης γίνεται με γνώμονα τον στόχο του αθλούμενου.

Οι περισσότερες γυναίκες όταν ξεκινάνε άσκηση έχουν ως στόχο κάποια απώλεια κιλών και φυσικά θέλουν να δώσουν έμφαση περισσότερο στα πόδια και γενικά στην περιφέρεια. Το βασικότερο είναι να καταλάβουμε ότι ο όρος «τοπικό αδυνάτισμα» ΔΕΝ υπάρχει, ότι κι αν ακούτε από διάφορες συζητήσεις! Με απλά λόγια, ξεκινήστε άσκηση και αφήστε το σώμα σας να κάνει την υπόλοιπη δουλειά! Όσες ασκήσεις κι αν κάνετε για π.χ. γλουτούς, κοιλιακούς, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα χάσετε λίπος μόνο από εκείνα τα σημεία. Όταν βγάζουμε ένα πρόγραμμα με έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, ο στόχος μας εκεί είναι να δυναμώσουμε περισσότερο την εκάστοτε περιοχή για τον χ,ψ λόγο.

Όταν ξεκινάτε άσκηση τον πρώτο μήνα στο σώμα σας γίνονται διάφορες αλλαγές (ορμονικές, μυϊκές κ.α.). Να έχετε στον νου σας τα εξής:
  • Αύξηση στην όρεξη → είναι φυσικό επακόλουθο λόγω αυξημένης καύσης θερμίδων, από την άσκηση. Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο να διανύει καθημερινά μια απόσταση 10χλμ. και ξαφνικά αυτή να αυξηθεί. Τι θα χρειαστεί τότε το όχημα μας; Βενζίνη! Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην θέση του αυτοκινήτου βάλτε το σώμα σας και στην θέση της βενζίνης την τροφή.
  • Διατήρηση βάρους ή αύξηση → έχετε ξεκινήσει προπονήσεις, λιώνετε στον διάδρομο, στα βάρη και στα ομαδικά προγράμματα αλλά αποτέλεσμα στην ζυγαριά μηδέν! Μπορεί να έχετε πάρει κιλά κιόλας! Μην ανησυχείτε! Το πιο πιθανό είναι ότι οι μύες σας αρχίζουν να «κερδίζουν έδαφος σε όγκο» κι επειδή η σύσταση των μυών τους κάνει βαρύτερους από το λίπος, έχετε αυτά τα αποτελέσματα.
  • Φαίνεστε πιο αδύνατη → Αυτό που θα καταλάβετε αρχικά είναι ένα είδος «μαζέματος» του σώματος (ασχέτως με τα κιλά που αναφέραμε πιο πάνω)! Αυτό θα το καταλάβουν οι γύρω σας και εσείς κυρίως μέσω των στενών σας παντελονιών που θα μπαίνουν πιο εύκολα!


Απλά να τονίσουμε κι έναν μύθο που λέει ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να κάνει π.χ. βάρη, για να μην γίνει «τούμπανο» σαν άντρας, ή να σηκώνει ελάχιστα κιλά με πολλές επαναλήψεις, για τον ίδιο λόγο! Μην φοβάστε! Αυτό ΔΕΝ πρόκειται να γίνει! Πέρα από τους ιατρικούς (ορμόνες, μυϊκό σύστημα κ.α.), για να καταφέρει κάποιος άντρας να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, θα παλέψει πολλά χρόνια! Φανταστείτε μια γυναίκα! Επίσης η προπόνηση αντιστάσεων με βάρη βοηθάει στην αύξηση του μυϊκού όγκου με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη καύση θερμίδων λόγω της άσκησης εκείνη την στιγμή αλλά και μακροπρόθεσμα λόγω της αύξησης του Βασικού μας Μεταβολισμού (στα οποία έχουμε αναφερθεί σε παλιότερα άρθρα), άρα σταδιακή μείωση του σωματικού λίπους με ταυτόχρονη προσοχή στην διατροφή. Μην ξεχάσω να τονίσω και την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση πολλών τραυματισμών και όχι μόνο (προβλήματα με μέση και γόνατα αλλά και θέματα με οστεοπόρωση). Κάντε αυτό που σας αρέσει και όλα τα υπόλοιπα αφήστε τα στους ειδικούς.

ΑΣΚΗΣΗ & ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΥΣΗ
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες στις μέρες μας είναι οι διαταραχές περιόδου που οφείλονται, εκτός από παθολογικά αίτια, κυρίως σε ψυχολογικά. Έτσι εγείρονται πολλά ερωτήματα όσον αφορά αυτό το κομμάτι!



  • Έχω ακούσει ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην περίοδό μου! Τι ισχύει; → Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (καθυστέρηση περιόδου κ.α.) μόνο σε αθλήτριες οι οποίες δουλεύουν καθημερινά στα «όρια» τους, δηλαδή αθλήτριες υψηλού επιπέδου (πολύωρες καθημερινές προπονήσεις κ.α.). Βέβαια σε αυτό δεν οφείλεται μόνο η άσκηση αλλά και οι διάφορες απαιτήσεις που έχει κάποιο αγώνισμα όσον αφορά το ποσοστό σωματικού λίπους ( τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα λίπους μπορεί να προκαλέσουν διάφορες διαταραχές στην περίοδο) και φυσικά το ψυχολογικό stress.
  • Η έντονη άσκηση λόγω αθλητισμού υψηλού επιπέδου μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της πρώτης περιόδου; → Η απάντηση είναι ναι. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε αυτή την κατηγορία γυναικών και ειδικά σε αυτές που ασχολούνται χρόνια εντατικά με κάποιο άθλημα! Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
  • Η άσκηση βοηθάει καθόλου στα διάφορα συμπτώματα; → Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις γυναικών η άσκηση βοήθησε πολύ στους πόνους της περιόδου αλλά ταυτόχρονα και στο θέμα του σταθερού κύκλου.
  • Τις μέρες εκείνες μπορώ να ασκηθώ; → Αυτό είναι σχετικό για κάθε γυναίκα. Σε περίπτωση που οι πόνοι στην κοιλιά είναι αρκετά έντονοι ή αντίστοιχα έχουμε αρκετούς πονοκεφάλους τότε να αποφύγουμε την άσκηση. Όπως ακόμα και αν βλέπουμε ότι η απόδοσή μας επηρεάζεται πολύ τότε καλύτερα να σταματήσουμε. Εκείνες τις μέρες αν γίνει κάποιου είδους άσκηση καλό είναι να γίνεται με προσοχή, χωρίς μεγάλη ένταση και φυσικά με κάποιον ειδικό (τον προσωπικό μας προπονητή/γυμναστή) να μας ελέγχει και να μας δίνει τις σωστές οδηγίες για το τι πρέπει να αποφύγουμε.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...!


Σαββάδης Βασίλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου